cum lucrăm?

Pentru ca transparenta este importanta pentru noi, va prezentam mai jos etapele centrale pe care le vom parcurge in procedura recuperarii autovehiculelor oferite prin leasing. Procedura este prezentata in termeni generali fiindca detaliile procedurale minutioase reprezinta secretul comercial al companiei.

 • 1.

  Preluam dosarul de leasing

  In urma discutiilor cu compania de leasing, pregatim strategia optima pentru demararea procedurii.
  Dosarele preluate de la companiile de leasing vor fi repartizate catre reprezentantul pe respectivul judet sau zona in maxim 24 de ore de la primirea acestora.

  Ce trebuie sa contina un dosar de leasing?

  1. Solicitarea scrisa pentru prestarea serviciului de colectare debit, reposesie sau de colectare debit, in original. In solicitare va fi specificat utilizatorul, numarul si data contractului de leasing, sediul/domiciliul utilizatorului, bunul ce face obiectul contractului de leasing cu numarul de inmatriculare si/sau seria de sasiu;
  2. Fisa de cont stampilata – din aceasta trebuie sa reiasa debitul restant si istoricul platilor (daca este posibil, este important sa ne comunicati ultima plata efectuata);
  3. Imputernicire tip;
  4. Contractul de leasing (copie);
  5. Notificarea de reziliere a contractului de leasing, in copie conform cu originalul;
  6. Certificatul de inmatriculare si/sau cartea de identitate a vehiculului, in copie;
  7. Copie a cartii de identitate a utilizatorului;
  8. Cererea tip de repunere in vigoare a contractului de leasing (unde este cazul), in copie.

 • 2.

  Verificari si identificari juridice premergatoare

  Dupa primirea dosarului de leasing, echipa noastra demareaza verificarile premergatoare pentru a pregati procedura.

  Vom verifica temeinic utilizatorii (debitori persoane juridice) la Registrul Comertului, Monitorul Oficial saudin alte surse pentru a ne documenta cu privire la situatia acestora. Este important sa cunoastem anterior procedurii toate informatiile relevante referitoare la starea debitorului (insolventa, faliment, dizolvare etc.) sau conducerea persoanei juridice debitoare (administrator de drept, administrator judiciar, interpusi daca este cazul etc.).

  Vom identifica adresele exacte ale debitorilor, datele de contact, numerele de telefon, adresele de corespondenta si alte informatii relevante pentru succesul procedurii in situatia concreta.

 • 3.

  Investigatii si verificari pe teren

  Dupa incheierea procedurii de verificare si colectare a informatiilor relevante, demaram etapa investigatiilor si a verificarilor "pe teren", la adresele utilizatorilor. Aceste investigatii au rolul de a identifica pozitia bunurilor si starea actuala a acestora.

 • 4.

  Contactarea utilizatorilor si demararea negocierilor

  In termen de maxim 3 zile de la preluarea dosarului de leasing si dupa etapa verificarilor premergatoare, vom contacta direct utilizatorii.

  Este prioritara si recomandata recuperarea bunurilor, fara a elimina posibilitatea utilizatorului de a achita integral debitul restant (in functie de cerintele companiilor de leasing).
  Vom stabili o intalnire cu utilizatorul pentru a demara initial negocierea predarii bunului pe cale amiabila sau a achitarii debitului restant.  Atitudinea noastra este indreptata intotdeauna spre solutionarea amiabila si rapida a recuperarii bunurilor, incurajand utilizatorul sa fie deschis spre intelegere si negociere.

 • 5.1.

  Situatii posibile in recuperarea bunului IDENTIFICAT

  Echipa noastra este pregatita sa se adapteze si sa actioneze in functie de fiecare situatie propriu-zisa.

 • 5.1.1.

  Preluare amiabila

  Aceasta este situatia optima spre care tindem inca de la demararea discutiilor cu utilizatorul.
  In cazul predarii pe cale amiabila a bunurilor se va face in mod obligatoriu inventarierea bunului respectiv si se vor inscrie toate detaliile intr-un proces-verbal (tipizat, in functie de cel agreat de compania de leasing). Se vor completa obligatoriu toate rubricile (exemplu: numar km, stare pneuri, stare jante, eventuale lipsuri din structura bunului, defecte vizibile etc).

  Cu promptitudine si intelegere, vom aduce la cunostinta utilizatorului ca va trebui sa-si ridice bunurile personale din bunul ce urmeaza a fi predat. Vom evita astfel orice alte posibile reclamatii ulterioare.


  In vederea colectarii soldului (debitului restant), ofiterii de recuperare vor prelua pe baza de proces-verbal de la utilizator, instrumente de plata (file CEC emise sau girate de acesta, bilete la ordin avalizate etc.), sau vor incheia angajamente de plata, in functie de metoda agreata de catre compania de leasing, dupa instiintarea prealabila si obtinerea acordului acesteia.

 • 5.1.2.

  Ridicarea bunului daca se afla pe domeniul public

  In situatiile in care bunurile vor fi identificate pe domeniul public si nu exista posibilitatea ca acestea sa ne fie predate pe cale amiabila de catre utilizator (diferite motive) sau s-a refuzat anterior predarea acestora pe cale amiabila se vor efectua urmatoarele activitati:

  1. se vor efectua fotografii de ansamblu si detaliu al vehiculului cu aparatul foto din dotare;
  2. se vor inventaria pe exterior accesoriile vehiculului si se vor trece intr-un proces-verbal, in care deasemenea se vor trece eventualele defectiuni vizibile (ex: indoituri, zgarieturi, lipsa ornamente etc.);
  3. se va proceda la sigilarea vehiculului (de preferat in prezenta unui martor) folosindu-4. se sfoara si sigiliul companiei, sau stickere speciale;
  5. se va informa de indata conducerea companiei prin seful ierarhic;
  6. se va contracta o companie de tractare-auto cu ajutorul careia vehiculul va fi ridicat de pe domeniul public;
  7. se vor anunta de indata organele de politie, telefonic, prin numarul unic de urgenta 112, cu privire la ridicarea bunului, urmand ca ulterior sa fie inaintata catre acestia o adresa oficiala din partea firmei (tipizat);
  dupa ridicarea bunului se va anunta deasemenea compania de leasing.

 • 5.1.3.

  Deschiderea executarii silite daca bunul nu se afla pe domeniul public

  Pentru situatiile in care debitorul identificat, comunica faptul ca nu poate / refuza sa achite debitul, refuza sa predea bunurile, iar bunurile sunt identificate si nu se afla pe domeniul public, astfel ca nu pot fi preluate direct, se va proceda imediat la deschiderea executarii silite, cu inaintarea prealabila spre validare de catre compania de leasing, atat a demararii actiunii de executare cat si a costurilor.

 • 5.2.

  Situatii posibile in recuperarea bunului NEIDENTIFICAT

  Daca de la prima deplasare reprezentantii firmei de recuperare constata urmatoarel imprejurari:

  1. utilizatorul (PF sau PJ) nu este de gasit la adresa si se afla faptul ca s-a mutat de la adresa nestiindu-se locatia;
  2. firma a fost vanduta unei alte persoane si nu se dau relatli in legatura cu aceasta sau persoana careia i s-a vandut firma nu poate fi contactata sau refuza orice discutie;
  3. masina a fost lasata in folosul unui tert si nu se dau detalii despre acesta sau locatia unde poate fi gasit obiectul de leasing a fost vandut unui tert;
  4. nu se gaseste obiectul de leasing si utilizatorul refuza sa indice locatia acestuia.  Se va intocmi un raport de verificare ce va fi transmis catre compania de leasing. Raportul de verificare va trebui sa contina in mod obligatoriu:

  - data deplasarii (datele deplasarilor daca este vorba de mai multe deplasari);
  - ora/orele la care s-au efectuat investigatiile, detalii, descrierea imprejurarilor constatate la fata locului (cu amanunte, inclusiv declaratii verbale ale vecinilor, altor persoane) semnatura si stampila firmei de recuperare.

  Raportul de verificare se va inchela cu formularea: “Avand in vedere cele descrise mai sus, va rugam dispuneti.”

  Daca in termenul agreat cu compania de leasing de la data preluarii dosarului, se constata imposibilitatea solutionarii acestuia, nefiind identificata nici o informatie care ar putea ajuta la reposesia bunului, dosarul va fi returnat catre finantator, insotit de o raportul de verificare si documentatia predata, in original.

 • 6.

  Repunere in posesia bunului

  Dupa preluarea bunului si transportarea acestuia in conditii de siguranta si confidentialitate, vom repune compania de leasing in posesia bunului, la locul indicat.


  Posibilitate depozitare bun. Daca nu aveti un spatiu de depozitare a bunurilor, compania noastra va poate asigura si serviciul de depozitare in conditii de maxima siguranta, in spatiile proprii, contra unor costuri acceptabile.

Comunicare si adaptare continua la situatiile neprevazute

Cu mici exceptii, prezenta procedura de lucru se va adapta, pentru fiecare client in parte, in functie de cerintele acestuia. Pe parcurs, va vom aduce la cunostinta in scris, eventualele modificari sau adaugiri.

cum te putem ajuta?

Echipa noastra va poate sustine in realizarea intregii proceduri de recuperare a autovehiculelor achizitionate prin leasing.

contacteaza-ne pentru a discuta mai multe informatii si oferte